Why visit Bulgaria?

Alexander Nevsky Cathedral, situated in the heart of the stunning city of Sofia is the iconic symbol of Bulgaria: the Aleksander Nevsky Cathedral. Paid for by the people of the city and built between the years 1882 and 1912, the cathedral was constructed to honor the lives of the 200,000 Russian soldiers who were killed fighting in the Russo-Turkish war for Bulgaria’s freedom from the rule of the Ottomans.

The cathedral itself is ornately detailed, with a decadent 45-meter high, gold-plated dome. Inside, you can walk among the many intricate mosaics, meaningful murals and depictions of saints and angels; huge chandeliers hang low, dripping in decadent gold, whilst the solid wood of the altar and pews is delicately carved.

Veliko Tarnovo, The legendary City of the Tsars stands aloft on the edge of the rising foothills of Bulgaria’s northern mountains. Bisected by the S-shaped meanders of the Yantra River, the town’s setting is nothing short of breathtaking, with terraces of terracotta-coloured roofs looming over the waterways below.

The pretty cobblestone lanes and half-timbered homes of this one’s old town are prime examples of what’s now known as the Tarnovo school, which developed as the Second Bulgarian Empire boomed in the Middle Ages.

That means travelers here experience a mixture of natural beauty – courtesy of the wild coniferous woods that blanket the landscapes all around – and unbridled culture and history, oozing from the Tsarevets capitol and the clutch of gorgeous Byzantine churches.

Zheravna, A showcase in all things Bulgarian National Revival, Zheravna is a rustic and raw picture of one of the country’s most iconic architectural styles of old.

The town itself sits nestled at the base of the mighty Balkan Mountains, between dense thickets of Bosnian pines and white elms, where it seems almost organically formed in its timber-clad, stony appearance.

The cottages that pepper the cobbled streets all come beautifully restored, with more than 150 examples of the typical hardwood facades on display.

Amidst the buildings, sites like the Yordan Yovkov House and the icon-packed St Nicholas Church draw the biggest crowds, while others will head for the August Dobromiritsa Rural Park nearby, where festivals celebrating Bulgarian folk costumes and music erupt throughout the year.

Encompassed by endless seas of pine trees that oscillate between verdant green and ice-caked white with the turning of summer and winter, the popular mountain resort town of Pamporovo makes its home amidst the undulating ridges of the southern Rhodope Mountains, just a short jaunt away from the borderlands with Greece.

And while the warmer months here do mean fantastic hiking opportunities along the trails of Smolyan, it’s the snows that really draw the crowds, when the slopes (all 36 kilometers of them) open and chairlifts creak and rattle to the tips of Rhodope with skiers in tow.

Pamporovo is expanding rapidly too, which means it’s certainly one to watch on Eastern Europe’s line-up of budding mountain resorts!

For our dutch readers:

Sofia, De uitgestrekte hoofdstad van Bulgarije is iets van een lappendeken van zijn eigen verleden. Rond de randen stijgen de grote brutalistische monumenten naar de sovjetregering; eindeloze stromen van koeken snijden hoogbouw.

Dichter bij het centrum en de oude overblijfselen van het Serdica Fort en de Romeins-Byzantijnse kerk van St George zitten in de schaduw van stalinistische gemeentelijke gebouwen.

En dan zijn er de iconische orthodoxe koepels en vergulde bouwwerken van de Alexander Nevski-kathedraal, die glinsteren onder de met sneeuw bedekte toppen van de Vitosha-berg in de verte.

Het is allemaal heel eclectisch, en het lukt zelden om indruk te maken op reizigers die hier een tijdje willen blijven hangen. Extra info Vakantie naar Bulgarije

Zheravna, Een showcase in alle dingen Bulgaarse nationale revival, Zheravna is een rustieke en rauwe foto van een van de meest iconische architecturale stijlen van het land.

De stad zelf ligt genesteld aan de voet van het machtige Balkangebergte, tussen dicht struikgewas van Bosnische dennen en witte iepen, waar het bijna organisch gevormd lijkt in zijn met hout beklede, stenige aanblik.

De huisjes die de met kinderkopjes geplaveide straatjes verkennen, worden allemaal prachtig gerestaureerd, met meer dan 150 voorbeelden van de typische hardhouten gevels.

Te midden van de gebouwen trekken sites zoals het Yordan Yovkov-huis en de iconische St Nicholas Church de grootste drukte, terwijl anderen naar het nabijgelegen augustus-Dobromiritsa-park gaan, waar festivals die Bulgaarse folklorekostuums en muziek vieren het hele jaar door uitbarsten. is een van de favoriete toegangspoorten tot de zuidelijke delen van de kust van de Zwarte Zee. Een verre schreeuw van de oude en historische centra die het land elders bepoederen, het is een grotendeels moderne zaak van stijgingen van Art Deco en gemanicuurde parken aan de rand van de zee.

Het is ook de thuisbasis van enkele van de meest levendige muziekfestivals in Bulgarije, zoals de ronkende Spirit of Burgas die elk jaar in de zomer uitbarst.

North Beach is het meest populaire stuk zand in de stad, terwijl Burgas ook nog een truc in petto heeft: het majestueus mooie drietal meren dat zich uitstrekt van het vogelspottersparadijs Vaya in het westen tot de zoute wateren van Atanasovsko tot de north.

UNESCO-getagd en oprijzend als een groot bolwerk op de Balkan tegen de grenzen van Macedoniƫ en Griekenland, is het Pirin National Park een achterland als geen ander in Europa.

In de hoogte verzamelen de met sneeuw gevlekte toppen mistdoppen, terwijl de alpiene valleien worden overspoeld met lawines van bosgroene dennen en dennenbomen en gespikkeld met af en toe een bed van edelweiss.

Ondertussen stelen herten en beren de bossen tot op de dag, en wilde geiten klauteren bovenop de steile afgronden om beschutting te vinden in de rotsachtige spleten en grotten.

Het is nauwelijks een wonder dat deze wordt geprezen als een paradijs voor wandelaars en outdoortypes, met paden die naar de top van Vihren (de hoogste piek) zweven en rond de maar liefst 186 bergmeren weven!

About the author